attKunna
Innehållsregister
Webbplatsinformation
   
  Externa länkar
Privatekonomi
Kunskap om företagande

 

Kvitton

Hur länge måste man spara kvitton?

Det är väldigt olika för olika varor och tjänster.

Konsumentköp – tre år
För vanliga varor är det en bra idé att spara kvittona i tre år. Så lång tid har du enligt konsumentköplagen på dig att reklamera om det är något fel på det du har köpt. Har du till exempel köpt en kamera som slutar att fungera inom tre år, är det bra om du har kvittot kvar när du vill reklamera felet. Annars är det svårt att bevisa att du köpt kameran i en viss affär.

Det finns flera skäl till att spara kvitton i minst tre år. Om en näringsidkare som du köpt något av, eller som har utfört en tjänst åt dig, kräver dig på betalning inom tre år efter köpet eller efter det att arbetet utfördes, måste du kunna bevisa att du har betalat. Men efter tre år preskriberas fordran, och du behöver inte betala.

Vid större eller viktigare köp kan det vara en bra idé att begära åldersbeständiga kvitton eller göra en kopia. Det är inte så ovanligt att texten på vanliga kvitton bleknar bort.

Betalda lån - tio år
Kvitton på betalningar av lån ska sparas i hela tio år. Så lång är nämligen preskriptionstiden på banklån och andra så kallade löpande skuldebrev.

Huskvitton - alltid
Om du äger ett hus och har betalt reparationer på det, bör du spara kvitton så länge du bor kvar i huset. Detta för att du ska kunna bevisa vilka reparationskostnader du har haft när du till exempel säljer huset, eftersom det påverkar reavinstbeskattningen.

Skatteavdrag - sex år
Kvitton som du grundar dina skatteavdrag i deklarationen på, som inköp av facklitteratur, kontorsmaterial och liknande, bör du spara i sex år. Skattemyndigheten kan nämligen kräva att få se sådana kvitton sex år efter att du lämnat in deklarationen.

Räkningar på nätet och kontokortsbetalningar
När du betalar räkningar över nätet, får du inga kvitton. Då är det bra att skriva ut betalningsordern, sammanställningen över betalda räkningar, eller kontoutdraget, och spara den. Likaså vid viktigare betalningar med kontokort kan det vara bra att spara kontoutdragen som visar att betalningen har gjorts.

Läs mer:
Auktion
Ångerrätt
Bytesrätt
Fel på vara
Öppet köp
Garanti
Tillgodokvitto
Presentkort
Reklamation
Rea
Privatköp
Second hand
Torg och marknadshandel

Källa:
Konsumentverket sept. 2007


 
 

Sök på attKunna:

Anpassad sökning
  Copyright attKunna