attKunna
Innehållsregister
Webbplatsinformation
   
  Externa länkar
Privatekonomi
Kunskap om företagande

 

Extra försäkringar

När du köper varor som TV, video, dvd-spelare eller dator händer det ofta att säljaren föreslår att du ska teckna en extra försäkring. Ofta motiveras detta med att dessa varor är dyra att reparera om de går sönder.

Garanti
Ofta säljs den här typen av varor med ett eller två års garanti. Det betyder att varan ska fungera under garantitiden. Men det gäller inte om säljaren kan bevisa att felet beror på en olyckshändelse, eller att du har hanterat varan fel. Då gäller inte garantin.

Konsumentköplagen
Om en vara går sönder, har du enligt lagen rätt att klaga (reklamera). Du måste göra det så snabbt som möjligt. Om du reklamerar inom två månader efter det att du har märkt felet, räknas det alltid som att du har klagat i rätt tid.

Från och med den 1 april 2005 är den yttersta tidsgränsen för att klaga på en vara tre år efter köpet.

När du har reklamerat varan ska den repareras gratis - om felet fanns från början. Under de första sex månaderna är det säljarens sak att bevisa att felet inte fanns från början. Efter det måste du bevisa att det fanns från början.

"Otursförsäkring"
En annan variant är en försäkring som ger dig ersättning om du eller någon annan i familjen exempelvis välter teven, spiller kaffe på datorns tangentbord eller om ett barn stoppar in choklad i videon. Du kanske redan har en sådan tilläggsförsäkring i din hemförsäkring. Den kan kallas Allrisk eller Otursförsäkring. Skillnaden mellan det tillägget och den försäkring du erbjuds teckna i butiken är ofta självrisken, det vill säga den del av skadan du får betala själv om det händer något. Tillägget till din hemförsäkring gäller även för de flesta saker din familj har hemma, inte bara teven eller datorn.

Kom ihåg - ta reda på:

 • Hur lång är garantin för varan?
   
 • Vad ingår i min hemförsäkring?
   
 • Vad ingår i den extra försäkringen?
   
 • Hur långt räcker mina rättigheter enligt konsumentköplagen?
   

Läs mer:
Reklam till barn
Reklam och hälsa
Reklam och miljö
Pristävlingar i reklam
Miljömärkning
Nej till reklam
e-handel, checklista
Kreditprövning
Bostadslån
Avtalsvillkorslagen
Marknadsföringslagen
Konsumentkreditlagen
Privatekonomi
Ekonomi
Juridik

Källa:
Konsumentverket sept. 2007


 
 

Sök på attKunna:

Anpassad sökning
  Copyright attKunna