attKunna
Innehållsregister
Webbplatsinformation
   
  Externa länkar
Privatekonomi
Kunskap om företagande

 

 

Direktförsäljning

Direktförsäljning, eller direkthandel, innebär en metod att sälja varor och tjänster, genom att försäljaren tar kontakt med kunden, antingen personligen, till exempel i potentiella kunders hem eller företag. Det kan också betyda kontakt via telefon. Det sistnämnda kallas på senare år även telemarketing, eller telefonförsäljning.

Direktförsäljning sker vanligtvis genom demonstration och beskrivning av en säljare som helt enkelt kallas direktsäljare. Idag finns det många olika typer av produkter som säljs via direktförsäljning. Telefonförsäljning tillhör också direktförsäljning.

Även om direktförsäljning är en liten del av den totala handeln omsätter den i Sverige ca 2,9 miljarder kronor och engagerar 100 000 säljare, av vilka majoriteten är kvinnor som bedriver sin direktförsäljningsverksamhet på deltid.

Bland pionjärerna räknas företag som Singer, som började sälja symaskiner via direktförsäljning på 1800-talet. Avon är en global kosmetikajätte (omsättning ca 10 miljarder USD) inom direktförsäljning som grundades 1886 med verksamhet i 143 länder idag. Avon är noterat på New York-börsen, dock inte verksamt i Sverige sedan 1983. Direktförsäljning var Electrolux huvudsakliga försäljningsmetod i Sverige fram till 1950-talet och företagets expansion i Asien på 1980-talet var via direktförsäljning. Tupperware är ett känt fenomen inom direktförsäljning som på 1950-talet började marknadsföra plastprodukter via hempartyn. Företaget har idag mer än en miljon säljare i mer än 100 länder. Företaget är noterat på New York-börsen. Amway grundades 1959 och var banbrytande inom direktförsäljning organiserat via nätverksmarknadsföring.

Svenska Oriflame säljer kosmetika och hudvård via direktförsäljning sedan 1967. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsen och ett av världens största direktförsäljningsföretag med verksamhet i 62 länder och en omsättning på ca 1,3 miljarder EUR årligen.

Källor:
- Direkthandelns förening
- "Direkthandel - en affärsmöjlighet i tiden" av Evert Gummesson & Eva-Karin
- Olsson Oriflames årsredovisning 2009
 Wikipedia

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;


 
 

Sök på attKunna:

Anpassad sökning
  Copyright attKunna