attKunna
Innehållsregister
Webbplatsinformation
   

 

 

Bilförsäkring - Övrigt

Min bil stod parkerad bredvid en bil som började brinna och elden spred sig till min bil. Får jag någon ersättning från den andra bilens försäkringsbolag?
För att du ska få ersättning från den andra bilens försäkring ska det var en skada i följd av trafik. Bara det faktum att grannens bil brinner och skadar din bil berättigar dig inte automatiskt till ersättning. Branden måste ha uppstått i nära samband med att bilen parkerades för att det ska vara fråga om en skada i följd av trafik och du därmed ska få ersättning.

Är din bil halv- eller helförsäkrad har du dock möjlighet att få ersättning från din egen försäkring.

Jag har kolliderat med en cyklist som kom ut från sin tomt och cyklade rakt in i sidan på min bil. Cyklisten är ensam vållande till olyckan. Ska han betala alla skador på min bil?
Tidigare fick bilisten bara ersättning för hälften av skadan på bilen trots att cyklisten ensam var vållande till olyckan. Sedan några år har reglerna ändrats. Möjligheten för bilisten att få full ersättning har nu ökat i sådana här situationer.

Mina sommardäck har stulits ur ett flerbilsgarage. Gäller bilförsäkringen?
Vid inbrott i garaget får du full ersättning för vad hjulen (däck och fälgar) är värda.

Är det däremot inte någon som brutit sig in i garaget får du räkna med lägre ersättning. Hur mycket ersättningen sätts ned framgår av försäkringsvillkoren.

Min bil stod parkerad och blev påkörd av en annan bil men föraren smet. Kan jag få ersättning för skadan?
Ja. Du ska kontakta ditt försäkringsbolag. Enligt 16 § Trafikskadelagen har du rätt till ersättning för skadan, men självrisken är cirka 2 200 kr. Den måste du alltid betala själv.

Gör en polisanmälan och skicka den till försäkringsbolaget. Lämna även uppgift om eventuella vittnen. Det är du som ska visa att skadan vållats av ett okänt, trafikförsäkringspliktigt fordon.

Om du inte lyckas visa detta kan skadan ersättas ur en eventuell vagnskadeförsäkring eller vagnskadegaranti med avdrag för den självrisk som gäller för vagnskadeförsäkringen eller garantin.

Jag sladdade ner i diket med bilen som jag provkörde. Kan bilhandlaren kräva mig på hela reparationskostnaden?
Nej, du ska bara betala en vanlig vagnskadesjälvrisk (ca 3 000 kr) om ni inte har kommit överens om något annat före provkörningen. Har bilen vagnskadegaranti är det istället vagnskadegarantins självrisk du ska betala.

Nu kommer vintern - måste jag sätta på vinterdäcken då?
Under perioden 1 december – 31 mars måste du ha vinterdäck på bilen om den används i vinterväglag.

Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm och däcken kan vara dubbade eller så kallade odubbade friktionsdäck. De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta M+S, M-S, M.S eller Mud and Snow. Om de inte är det finns det risk att försäkringsbolaget vid en vagnskada inte betalar någon ersättning alls eller att du inte får hela skadan ersatt.

Observera att det förekommer däck som är märkta M och S utan att vara särskilt framtagna för vinterkörning, t ex grovmönstrade terräng däck, vilka alltså inte är godkända för användning i vinterväglag.

Läs mer:
privatekonomi

bilförsäkring - vad som ingår
bilförsäkring - betala och byta
bilförsäkring - värdering och erasättning
bilförsäkring - ägaren ska försäkra bilen
bilförsäkring - reparation
bilförsäkring - hyrbil
bilförsäkring - på resa
MCförsäkring - frågor och svar
Mopedförsäkring - frågor och svar
Båtförsäkring - frågor och svar

Källa:
Konsumenternas vägledning om bank och försäkring. April 2014


 
 

Sök på attKunna:

Anpassad sökning
  Copyright attKunna