attKunna
Innehållsregister
Webbplatsinformation
   
  Externa länkar
Privatekonomi
Kunskap om företagande

 

Auktion

Att ropa in saker på auktion är inte så äventyrligt som man kanske tror. Men ta reda på butikspriserna i förväg och undersök varorna ordentligt på visningen.

Budgivningen är bindande, så var tydlig. Var beredd på att du måste betala kontant och hämta varan med en gång. Auktionsfirman har normalt sett inget ansvar att förvara varan efter det att du har köpt den.

När du själv är med vid auktionen gäller konsumentköplagen. För auktioner på Internet, e-handelsauktioner, gäller distans- och hemförsäljningslagen. Då har du ångerrätt i 14 dagar från det att varan levereras, eller från det att du får informationshandlingarna om din ångerrätt.

Befintligt skick
Begagnade varor kan ofta ha vissa brister, det får man räkna med. På auktioner säljs allt begagnat i "befintligt skick". Men varan kan ändå anses felaktig om den inte kan användas på det sätt som du rimligtvis hade kunnat räkna med, till exempel om banden inte går runt i kassettbandspelaren eller om tvättmaskinen inte värmer vattnet. Fel eller skador som du själv enkelt borde ha kunnat se under visningen är det däremot svårt att få ersättning för.

Fel på varan
Om varans skick inte motsvarar det du hade förväntat dig, med hänsyn till varans ålder och pris, kan du klaga hos auktionsfirman. När man bedömer varans skick ser man i första hand till utropspriset, inte det slutliga pris som du betalade för den på auktionen. Att varan kanske har sålts till överpris kan man inte ta hänsyn till, eftersom det är budgivarna som själva bestämmer slutpriset på en auktion.

Nya varor
När nya varor säljs på auktion kan man utgå från att de är obegagnade, om inte auktionsförrättaren klart och tydligt upplyser att de är använda eller har några andra brister.

Förmedling
Ibland uppträder auktionsförrättaren bara som ombud för till exempel ett dödsbo eller en privatperson. Det kallas förmedlingsköp. Om det är något fel på varan kan du ställa samma krav på auktionsfirman som på den egentlige säljaren. Du kan välja att vända dig till auktionsfirman eller säljaren. Men det gäller bara om den egentlige säljaren inte är en näringsidkare (ett företag eller en firma).

Extra kostnader
Provision och andra avgifter kan komma att läggas på det pris som du har ropat in varan för. Ibland ingår inte heller moms i priserna. Auktionsfirman är skyldig att informera om detta vid auktionen och genom tydliga anslag på auktionsstället.

Internetauktioner
Auktioner på Internet omfattas av reglerna i distans- och hemförsäljningslagen, se länk nedan.

Läs mer:
Ångerrätt
Bytesrätt
Fel på vara
Öppet köp
Garanti
Kvitto
Tillgodokvitto
Presentkort
Reklamation
Rea
Privatköp
Second hand
Torg och marknadshandel

Källa:
Konsumentverket sept. 2007


 
 

Sök på attKunna:

Anpassad sökning
  Copyright attKunna